Martin Svoboda

Martin Svoboda - Blog

Co je programování? A je pro každého?


Z mého pohledu je programování umění říkat počítači, co má dělat, nebo kreativní proces řešení problémů pomocí počítače. Je to jako tvorba receptu, kde každý krok představuje řádek kódu a celý recept tvoří program.

programování je jako vaření

Na rozdíl od kuchaře, který vaří podle receptu, programátor vymýšlí recepty. Představ si, že kuchař dostane zadání vytvořit pokrm s určitými ingrediencemi co dobře chutná, je zdraví a dobře vypadá. Jeho úkolem je vymyslet recept, který splní požadavky. Programátor řeší problémy podobně - identifikuje problém, rozdělí ho na menší části a každou část vyřeší pomocí kódu.

tvorba receptu

Pokyny počítači dáváme v jazycích, kterým rozumí. Těmto jazykům říkáme programovací jazyky. Existují stovky programovacích jazyků, z nichž každý má vlastní syntaxi, své silné a slabé stránky a hodí se na řešení různých problémů.

Programování je říkaz počítači co má dělat

Programování může být náročné, ale je to dovednost a proto ji lze zvládnout praxí.

Je programování pro každého?

Programování je o řešení problémů. Pokud přemýšlíš o problémech jako o výzvách, které můžeš vyřešit, tak je naděje, že se ti programování bude líbit.

Ne každý se musí stát profesionálním programátorem. Programování vyžaduje určité dovednosti a zájmy. Někteří lidé nacházejí radost v dlouhém sezení před obrazovkou plnout kódu, kterému rozumí jen oni a psaní dalšího zatímco jiní ne a tak to má být.

Pokud se někdo zeptá, zda se každý může naučit programovat, odpověď je rozhodně ano. Programování je dovednost, kterou lze získat praxí a vytrvalostí. I když se neplánuješ stát programátorem/programátorkou na plný úvazek, programování ti může pomoci automatizovat úlohy, pochopit, jak funguje software, zlepšit tvé schopnosti řešit problémy a otevřít nové kariérní příležitosti.

Každý se učí svým vlastním tempem. Se správným přístupem a neustálým učením neexistuje omezení, čeho lze dosáhnout.