Martin Svoboda

Martin Svoboda - Blog

Komentáře užitečné a neužitečné


Komentáře jsou v programování nepostradatelným nástrojem, který pomáhá vývojářům lépe porozumět kódu. V tomto článku si ukážeme, proč jsou komentáře důležité, jak je správně psát v Pythonu a jaké jsou osvědčené postupy pro jejich efektivní používání.

Komentáře jsou řádky v kódu, které interpret nebo překladač ignoruje. Jejich hlavním účelem je poskytovat informace vývojářům, aby pochopili, co kód dělá, proč byl napsán určitým způsobem nebo jaký je jeho účel. Komentáře jsou zvláště užitečné při spolupráci na projektech, kde usnadňují sdílení myšlenkových pochodů mezi vývojáři. Důležitost komentářů se projeví i při údržbě kódu, kdy se k němu vracíš po delší době.

Proč používat komentáře

  • Čitelnost kódu: Komentáře usnadňují pochopení tvého kódu. To platí zejména tehdy, když je kód složitý nebo když není hned jasná jeho logika.
  • Spolupráce: Při práci v týmu umožňují ostatním rychle pochopit kód a myšlenkové pochody.
  • Údržba: Komentáře slouží jako cenný průvodce při budoucích úpravách kódu. Mohou vysvětlit, proč byla učiněna určitá rozhodnutí, a zabránit tak případným problémům nebo zbytečným změnám.

Jak psát komentáře v Pythonu

Python nabízí dvě hlavní možnosti, jak psát komentáře: jednořádkové a víceřádkové.

Jednořádkové komentáře

Jednořádkové komentáře jsou nejčastější formou. Začínají znakem # a vše, co následuje na stejném řádku, je považováno za komentář.

# Toto je jednořádkový komentář
print("Ahoj, světe!") # Komentář můžete přidat i za kód na stejném řádku.

Víceřádkové komentáře

Python nemá speciální syntaxi pro víceřádkové komentáře, ale můžeme využít trojité uvozovky (''' nebo """). Tyto víceřádkové řetězce Python ignoruje, pokud nejsou přiřazeny proměnné, a tak je lze využít jako komentáře.

'''
Jedná se o
víceřádkový string, která
se chová jako komentář,
protože není přiřazen žádné proměnné.
'''
print("Ahoj, světe!")

Poznámka: Trojité uvozovky se obvykle používají pro dokumentační řetězce (docstrings), které dokumentují funkce, třídy a moduly. Více o docstrings si povíme v jiném článku.

Doporučené postupy pro komentování

Správné komentování kódu vyžaduje určitou praxi. Zde je několik tipů, jak psát užitečné a efektivní komentáře:

  • Buďte jasní a struční: Komentáře by měly být krátké a výstižné, aby rychle vysvětlily podstatu kódu. Vyhněte se zbytečným dlouhým větám.

  • Vyhněte se zjevným komentářům: Nekomunikujte očividné skutečnosti. Komentář jako x = 5 # přiřazení 5 k x nepřidává žádnou hodnotu a jen zabírá místo.

  • Aktualizujte komentáře: Pokud provádíte změny v kódu, nezapomeňte upravit i odpovídající komentáře. Neaktuální komentáře mohou být matoucí.

  • Používejte komentáře TODO: Pokud potřebujete něco v budoucnu upravit nebo doplnit, použijte komentář TODO. Tento styl komentářů pomáhá vám i ostatním vývojářům identifikovat nedokončené části kódu.

# TODO: Přidat podporu pro vícero jazyků
  • Jednotný styl: V kódu by měl být jednotný styl komentářů. To zvyšuje čitelnost a usnadňuje orientaci v kódu.

Závěr

Nezapomeňte, že cílem komentářů je zvýšit čitelnost a srozumitelnost tvého kódu. Používej je rozumně a tvoje budoucí já (a všichni ostatní vývojáři, kteří s tvím kódem pracují) ti poděkují. 😉