Martin Svoboda

Martin Svoboda - Blog

Pasti při učení se programování a jak na ně


Jak se učit programovat?

Programování je dovednost, která vyžaduje praxi, trpělivost a touhu učit se.

Proces osvojení si nových znalostí a dovedností

Graf ilustruje, jak si osvojujeme nové znalosti a dovednosti. Nejdříve budujeme znalosti, které následně přetváříme v pochopení. Pochopení se pak další praxí mění v dovednosti, což vede k samostatnému vykonávání činností. Po letech praxe se začneš identifikovat jako programátor(ka). Pamatuj, že není potřeba znát vše, stačí umět vyřešit problémy, které potřebuješ umět vyřešit.

Znalosti můžeš načerpat z kurzů nebo internetu, pochopení získáš přemýšlením o tom, co se učíš, dovednosti získáš praxí a schopnost samostatně vykonávat činnost přichází s dlouhodobou praxí. Proto je klíčové se učit aktivně.

Žádný kurz tě ale nedovede dál než za vyznačenou hranici a další pusun získáš samostatným řešením problémů (např. programováním vlastních projektů) a praxí.

Tipy pro efektivní učení programování:

  • Pochop základy: Začni s pochopením základních pojmů. Věnuj jim čas, protože tvoří základ pro složitější koncepty.

  • Pravidelně praktikuj: Programování je praktická dovednost. Každodenní cvičení pomáhá upevnit to, co ses naučil(a).

  • Práce na projektech: Teoretické znalosti jsou důležité, ale práce na reálných projektech je nenahraditelná. Začni s jednoduchými projekty a postupně přecházej na složitější.

  • Zapojení do komunity: Uč se od ostatních, sleduj jejich kód a neboj se požádat o pomoc, když se zasekneš.

Aktivní učení

Na co si dát pozor?

Pamatuj, že každý programátor byl kdysi začátečník. Chyby a problémy jsou součástí procesu učení. Cílem není naučit se rychle, ale naučit se dobře.

Stresová křivka

Pokud jsme na dobré straně stresové křivky, jsme soustředění a učení či práce nám jde dobře. Když ale překročíme vrchol, jde vše jen z kopce a někdy je nejlepší vypnout počítač a dobít si baterky.

Udělej si z učení zábavu

Vyber si projekty, které tě zajímají. Pokud tě bude bavit, co děláš, budeš mít větší motivaci se učit.

Udělej si z toho zábavu